Sisusta ekoystävällisesti – kirppikset ovat nyt in ja luontoäiti kiittää

Oma koti on paikka, johon jokainen saa purkaa omaa sisustusintoaan. Sisustuksessa parasta on se, että siitä voi tehdä juuri oman näköisen, ja kun se alkaa tympiä pahemman kerran, voi sen laittaa kokonaan vaihtoon. Tässä kannattaa kuitenkin pitää jalat maassa eikö ryhtyä hätiköimään. Vaikka joidenkin budjettiin saattavat mahtua ketjuliikkeiden tuotteet kuten vaatekaapit, kannattaa ehkä harkita ostavansa vastaavaa käytettynä tai tuunaavansa jo omistamistansa huonekaluista paremmin uuteen tarkoitukseen sopivia versioita. Usein tällainen ratkaisu tarjoaa paljon ympäristö- ja lompakkoystävällisemmän tavan laittaa kodin ilme uusiksi. Luonto kiittää ja lompakko hymyilee! Millaisia tapoja sisustuksen järkevään hoitamiseen sitten on? Lue muutama vinkki ympäristöystävälliseen ja edukkaampaan sisustukseen.

1. Kolua läpi kirppiksiä – äläkä unohda niiden elektronisia versioita
Kirpputorit ovat kautta aikain olleet parhaita paikkoja upeiden löytöjen tekemiseen. Se, mikä on jollekin ylimääräinen turhake, on jollekin toiselle juuri sitä mitä tarvitaan. Kirpputorit ovatkin menneet aivan uudelle tasolle elektronisina versioina, joissa tavaraa kaupitellaan netissä. Siellä ne tavoittavat miljoonia potentiaalisia ostajia – ja ostajana sieltä voi kahmia itselleen jos jonkinnäköistä aarretta. Hyvä puoli nettikirppiksissä on myös se, että voit suoraan kysyä tarjouksia haluamistasi tuotteista, ja on aivan varmaa, että tarjouksia alkaa satelemaan hetkessä!

2. Myy itselle turhat esineet pois tai kokeile vaihtokauppaa
Samalla kun ostat itsellesi uutta huoneentäytettä, muista hankkiutua eroon itsellesi turhasta, vanhasta sisustuskalustosta. Se jää muuten turhaan pyörimään nurkkiin ”odottamaan käyttöä”. Tosi kuin vesi on se, että vanhat kalusteet eivät todennäköisesti koskaan tule käyttöön ainakaan omassa kodissa, mutta jollekin ventovieraalle ne saattavat olla aarteita. Kokeile siis vanhojen tavaroiden myymistä – samalla saat hieman kahisevaa uusien tavaroiden ostoon! Toinen hyvä vaihtoehto on kokeilla vaihtokauppaa – vaihda itsellesi turha esine johonkin toisen ihmisen esineeseen, josta hän haluaa päästä eroon. Näin molemmat voittavat eikä tilanteessa tarvita yhtä ainuttakaan penniä rahaa.

3. Tuunaa vanha sukukalleus uuteen uskoon
Uuden tai edes käytetynkään tavaran ostaminen ei ole suinkaan ainoa keino saada uusia, uniikkeja huonekaluja. Yksi helpoimmista tavoista on hyödyntää jo olemassa olevia ja omistamiasi esineitä – voisiko sen mummolta jääneen kestävän puulipaston vaikkapa maalata eri värillä niin, että se sopisi uuteen sisustukseen? Vanhojen esineiden uudelleen hyödyntäminen on ekoteko suurella E:llä, ja lompakkosi ei kevene ollenkaan!

4. Panosta kestävyyteen
Ketjuliikkeestä ostettu, heikosta muovista tehty esine tuskin kestää käytössä kovinkaan montaa vuotta. Sitten taas se puusepällä teetetty pöytäryhmä on kestänyt jo lähes 20 vuotta, eikä ole ajasta moksiskaan. Kaikella tavaralla on laatunsa, ja tämä pätee myös huonekaluihin. Kun olet hankkimassa uusia huonekaluja, muista panostaa huolella siihen, että tulet ostaneeksi laadukasta tavaraa. Loppujen lopuksi hintaero ei ole kovinkaan mojova, vaikka uuden hinta saattaisi ensi katsomalta vaikuttaa järjettömältä. Jos tonnin pöytäryhmä kestää käytössä parikymmentä vuotta muuttumattomana, on se parempi sijoitus kuin se kolmensadan pöytäryhmä, joka alkaa lahoamaan jo parin vuoden kuluttua ja lopulta hajoaa käsiin. Laatu ja mukautuvuus ovat hyvän ja ekologisen sisustuksen avainsanoja, joilla pääsee hommassa jo pitkälle!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *