Alvar Aalto on yksi tunnetuimpia suomalaisia maailmalla
Vuonna 1976 menehtynyt Alvar Aalto on kiistämättä suomalaisen arkkitehtuurin tunnetuin ja menestynein arkkitehti maailmalla ja toki myös Suomessa. Nykyisessä ympäristössä Aallon kädenjäljellä on tärkeä sija suomalaisen maiseman kehittäjänä. Merkittäviä Aallon suunnittelemia rakennuksia ovat esimerkiksi Finlandia-talo, Paimion parantola, Viipurin kirjasto ja Aalto-keskus.
Aalto työskenteli uransa aikana eri kaupungeissa ja myös ulkomailla. Rakennusten suunnittelun lisäksi Aalto tuli tunnetuksi myös muotoilijana, hänen tunnetuimpia töitään on Aalto-maljakko. Kuuluisan arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia on myös ulkomailla, kuten Pohjolan talo Islannissa, Villa Tammekann Tartossa Virossa, Essenin oopperatalo ja Aalborgin taidemuseo. Alvar Aalto oli modernin suomalaisen tyylin uranuurtaja, hänen muotokielessä näkyy vahvasti suomalaisen luonnon ja perinteiden vaikutus.
Kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Eliel Saarinen on suunnitellut Helsingin keskeisimmän monumentin, rautatieaseman. Saarinen edusti aikanaan jugend-suuntausta ja haaveili tekevänsä Helsingistä Eurooppalaisen suurkaupungin. Moni hänen suunnitelmistaan oli kuitenkin edellä aikaansa eivätkä ne toteutuneet sellaisinaan. Saarinen otti osaa lukuisiin kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin menestyen hyvin, hän työskenteli muun muassa Yhdysvalloissa Cranbrookin Taideakatemiassa. Helsingin rautatieasema on kaupunkilaisten rakastama kokonaisuus, arkkitehti suunnitteli rakennustöiden aikana myös ravintolat ja sisätilat sisustus mukaan lukien. Vuosikymmenien aikana tiloihin on tehty pieniä muutoksia ja korjaustöitä mutta ne on pyritty aina hoitamaan Saarisen linjaa noudattaen.
Nykyajan arkkitehtuurisuus lähtee ihmisestä
Nykyisen Suomen nuoret arkkitehdit ovat nyt mukana korjaamassa virheratkaisuja ja kehittelemässä uutta, kestävämpää rakennustyyliä. Arkkitehtuurissa puhaltavat virkistävät tuulet, joiden tarkoitus on tuoda arkkitehtuuri lähemmäs ihmisiä. Tämä sama trendi voidaan nähdä laajempana monella alalla. Myös muoti, kosmetiikka ja kaupat tulevat lähemmäs asiakasta. Nettikauppa on jokaisen henkilökohtainen ovi kotikoneelta valikoiman pariin. Footway.fi on hyvä esimerkki siitä, miten asiakas etenee kenkäostoksilla valinnasta toiseen klikkaillen kenkiä eri valintavaihtoehtojen mukaan; sukupuoli, kengän numero, käyttötarkoitus. Lopulta ruudulle on valittu juuri omia tarkoitusperiä vastaava tuote, ”klik” ja tuote on hankittu. Samoin tapahtuu talojen suunnittelussa, eri paikkoihin ja erilaisille asukkaille valikoidaan omanlaiset ratkaisut. Laatikko kerrallaan rakennetut elementtitalokylät eivät enää houkuttele.
Arkkitehdin tehtävä ei ole ainoastaan suunnitella hulppeaa ja mahtavaa rakennusta vaan luoda siitä mahdollisimman ekologinen. Suomalaiset arkkitehdit ovat esimerkiksi antaneet taitonsa paikallisen Kambodzan Phnom Penin nuorisotalon rakennusprojektin käyttöön. Lopputuloksena on maan materiaaleja ja oloja kunnioittava teos, joka on palkittu Future Awards-kilpailussa. Ekologisuuden lisäksi mahdollinen jatkumo paikallisten itsensä työstämänä tulevaisuuden rakentamisessa on myös otettu huomioon. Arkkitehtuurissa jylläävät samanlaiset murroksen ajat kuin yhteiskunnassa muuallakin. On ihmislähtöisen, harkitun ja ekologisen nousun aika. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovikaan kaikille. Nyt haetaan uusia lähestymistapoja ja luodaan uusia toimintatapoja.