Katosiko rockmusikki Suomesta?

Musiikki itsessään on suuri osa tunteiden ilmaisua, ja Suomi on tunnettu musiikkimaana ulkomaita myöten. Suuret nimet kuten Nightwish, Lordi sekä HIM ovat tuttuja kaikille jopa Japanissa ja Yhdysvalloissa asti, mutta paikallisemmat nimet kuten Dingo, Eppu Normaali ja Don Huonot ovat viihdyttäneet suomalaisia kotikonnuilla jo vuosikymmeniä. Onko nykysuomalaisten musiikkimaussa kuitenkin huomattavissa muutoksia? Tämän päivän albumilistoja vilkuillessa huomaa kuitenkin nopeasti musiikkityylin olevan pääasiassa kallellaan enemmän pop-musiikkiin päin. Vielä 80- sekä 90 -luvulla rock-musiikki oli suuri osa suomalaista imagoa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta ovatko asenteet muuttuneet vuosien varrella? Onko rockmusiikki kadonnut kotimaisilta esiintymislavoilta täysin?

Suomalaiset, rockmusiikki ja sen vaikutus kansalliseen imagoon

Suomalaisten musiikintuottajien viikoittaisia albumilistoja seuratessa, ja etenkin vain suomalaiseen tuotantoon keskittyessä, huomaa nopeasti musiikkijulkaisuiden painottuvan sekä kokoelmalevyihin että erilaisiin pop- sekä pop-rock -albumeihin. Mihin ovat silkat rockjulkaisut jääneet? Miltä näyttää suomalaisen rockmusiikin tulevaisuus? Tilanne ei kuitenkaan ole niin katastrofaalinen kuin aluksi voisi ajatella, sillä vaikka levymyynti saattaakin olla jopa kokonaisuudessaan Internetin valtakaudella pienenemään päin, on live-musiikin kulutus selvässä kasvussa. Suomessa järjestetään vuosittain niin kesä- kuin talvikaudellakin useita rockfestivaaleja, jotka keräävät kymmeniätuhansia kävijöitä, ja joiden artistilinjaukset ovat aina selkeästi hyvin suomalaispainotteisia. Rockmusiikki on siis edelleen hyvin lähellä suomalaista sydäntä, eikä se ole katomassa mihinkään. Oikeastaan jopa päin vastoin; uutta verta astelee lavalle vuodesta toiseen.

Tulokkaat pitävät skenen hengissä

Julkisuus ja suosio tuppaa kulkemaan sykleissä, ja parhainkaan yhtye ei voi välttyä vuosien varrella negatiivisista koitoksista. Näistä huolimatta Suomestakin löytyy ajoittain uusia yhtyeitä jotka ottavat soihdun kantaakseen ja rockmusiikkiskeneä eteenpäin viedäkseen. Loistavana esimerkkeinä suureen suosioon nousseista rockyhtyeistä voidaankin mainita esimerkiksi helsinkiläinen glam-rockia soittava Santa Cruz, jonka suosio on Suomen lisäksi kantautunut myös lätäkön toiselle puolen. Musiikin eläessä kannattaa myös muistaa etenkin pienemmät ja paikallisemmat yhtyeet, jotka eivät välttämättä edes tavoittele kansallista, saati kansainvälistä, suosiota, mutta jotka ovat keskeinen osa suomalaista musiikkihistoriaa jokainen omalla tavallaan. Nämä ensivilkaisulta mitättömät, lähinnä taustailoa perjantaiseen baari-iltaan tuovat muusikot ovatkin niitä tärkeimpiä rattaita tässä suuressa koneistossa, jota suomalaiseksi musiikiksi kutsutaan.

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *