Miksi omasta kodistaan kannattaa sisustaa unelmakoti?

Oletko juuri hankkinut tai lähiaikoina hankkimassa itsellesi ikioman kodin? Onneksi olkoon! Oman kodin ostaminen on suuri päätös – se on päätös asettua aloilleen jollekin paikalle, ehkäpä jopa koko loppuelämäsi ajaksi. Koska koti on paikka, johon sitoudutaan todennäköisesti pitkäksi aikaa ja jossa usein vietetään suurin osa vapaa-ajasta, kannattaa sen sisustamiseen todellakin panostaa kunnolla. Niin kuin sanotaan, kannattaa tehdä kodista koti.

Harva talo tuntuu alusta lähtien kodilta. Koti ei ole niinkään asia joka ostetaan, vaan asia joka rakennetaan. Se, mikä tekee kodista kodin on täysin yksilökohtaista. Toiselle kodin tekevät vaikkapa https://www.kotitapetti.fi/n tapetit, kun taas toiselle ei ole kotia ilman siellä asustavia eläimiä ja ihmisiä. Jotkin asiat tai esineet saattavat kulkea ihmisen mukana läpi elämän, ja niiden läsnäolo saattaa tehdä kodista kodin. Olit sitten missä päin maailmaa tahansa, voi niinkin pieni asia kuin vaikkapa lapsuudesta asti oma muki tehdä olosta hetkessä kodikkaamman.

Koti on turvapaikka jokaiselle

Kodissa tulee kuin varkain usein vietettyä suurin osa vapaa-ajasta: se on turvapaikka, jonne suunnataan, kun pitkä ja raskas työpäivä on ohi tai silloin, kun ollaan kipeänä tai väsyttää. Kotona saa aina olla oma itsensä, eikä tarvitse miettiä muiden mielipiteitä Kotona saat tehdä mitä tahansa haluat, eikä kukaan tuomitse, vaikka söisit rikkinäisissä verkkareissa sohvalla pizzaa ilman meikkiä ja tukka sekaisin. Juuri tältä kodin pitää tuntua – vapaudelta olla minä.

Tee kodista koti

Mutta mitä jos koti ei tunnu kodilta? Koska kodissa on harvoin alusta saakka kodikasta fiilistä, kannattaa heti alussa pistää ranttaliksi ja remontoida kodista heti alkajaisiksi sellainen, missä juuri sinun on mukava asua. Tämä ei välttämättä vaadi kovinkaan suuria muutoksia, mutta jo pienillä fiksauksilla voi olla kokonaiskuvan kannalta merkitystä. Mieti, millainen koti on sinun unelmakotisi. Sinulle ei välttämättä tule elämäsi aikana olemaan kuin yksi koti, joten miksi et tekisi siitä juuri sellaista, kuin mistä olet aina haaveillut? Toki omat esteensä tällaiselle hulluttelulle asettaa esimerkiksi remontin hinta tai tilan puute, mutta omasta ideaalisesta unelmakodin haavekuvasta voi ammentaa ajatuksia oman kodin sisustamiseen ja muihin ratkaisuihin ainakin hieman pienemmässä mittakaavassa.

Esimerkiksi värimaailma on asia, josta on helppo kopioida osio sisustukseen vähän pienemmässäkin mittakaavassa. Jos esimerkiksi tiedät viihtyväsi paremmin värikkäässä ympäristössä kuin sairaalamaisessa valkeudessa, on kodin elementteihin helppo lisätä värikkäitä yksityiskohtia. Esimerkiksi kirkkaan punainen sohva tai värikäs lampunvarjostin on oiva tapa lisätä tylsään kotiin hieman väriä. Jos taas toisaalta 70-luvun terveiset keittiön oksennuksenväristen tiilten muodossa ahdistavat ja haluaisit kodistasi modernimman, voi jo niinkin yksinkertainen asia kuin seinän tiilten vaihtaminen uusiin voi vaihtaa koko tilan luonteen uuteen.

Toimi heti

Jos et siis tunne oloasi kotoisaksi uudessa kodissasi, kannattaa toimia heti. Kun olo ei ole kodikas, heijastuu se moniin muihin asioihin elämässä. Kun et tunne oloasi kodikkaaksi, et pysty täysin rentoutumaan kotonasi etkä täten ole täysin levännyt. Tämä puolestaan aiheuttaa ärtyneisyyttä ja stressiä, jotka ovat pitkässä juoksussa hyvin haitallisia piirteitä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *