Uuden kodin sisustaminen

Uuteen kotiin muuttaminen on jännittävää ja haastavaa. Kun koti on tullut valittua, monilla on suuria haaveita siitä, miltä se tulee lopulta näyttämään. Mutta ehkä jopa suurimmalla osalla loppuu puhti kesken, eikä kodista tulekaan koskaan sellaista kuin se oli unelmissa. Pahimmassa tapauksessa koti jää ikuisesti keskeneräiseksi tai siitä tulee kompromissi täynnä huonekaluja ja tavaroita, joita on tullut haalittua sieltä täältä, mutta mikään ei oikein näytä hyvältä yhdessä. Kuinka sitten alkaa sisustaa uutta kotia?

Mistä löytää huonekalut ja sisustusesineet

Entisaikaan kaikki, jotka eivät asuneet suurten kaupunkien läheisyydessä joutuivat tyytymään joko paikallisten kauppojen suppeisiin valikoimiin tai sitten tilaamaan niistä harvoista postimyyntikaupoista mitä oli olemassa. Nykyisin tilanne on melkeinpä päinvastainen – tarjontaa on netin välityksellä niin paljon, että siihen melkein hukkuu. Koska nettikauppoja on niin monia, kannattaa ensin tutkiskella niiden valikoimia jotta saa hyvän käsityksen siitä, mitä on milläkin hetkellä tarjolla. Kaikki tuntevat suuret liikkeet, jotka myyvät kotiin periaatteessa kaikkea, mutta jokaista huonetta kohden valikoima on suppea. Kannattaakin siis tutustua myös liikkeisiin, jotka erikoistuvat tiettyihin kodin tarpeisiin. Esimerkiksi https://rorfokus.fi/ myy kaikkea kylpyhuoneisiin – aina pesualtaista hammasmukeihin. Tällaisilla nettikaupoilla on usein paljon laajempi valikoima ja ne myyvät myös tuotteita mitä ei välttämättä itse tulisi ajatelleeksi, mutta jotka tekevät kodista paljon käytännöllisemmän.

Vältä alkupaniikkia ja ostovimmaa

Uuteen kotiin muuttaminen luonnollisesti myös vaikeuttaa elämää joksikin aikaa. Koti olisi saatava nopeasti siihen kuntoon, että arki pyörii sujuvasti, joten tietyt huoneet joita käytetään paljon, kuten keittiö ja kylpyhuone, on saatava jonkinlaiseen kuntoon nopeasti. Samoin sänky ja petivaatteet on hankittava ja vaatteille olisi hyvä olla säilytyspaikka muualla kuin lattialla. Useimmat ihmiset tykkäävät istuskella sohvalla illalla, joten sohva on yleensä ensimmäisiä hankintoja, samoin ruokapöytä, koska syömiseen pöytä on lähes välttämätön. Koska olennaisia hankintoja on niin paljon, moneen iskee tietynlainen paniikki joka saa ajattelemaan, että ostetaan sitten kaikki kerralla netistä samaan syssyyn. Tällöin tulee tehtyä huonoja ja impulsiivisia hankintoja, mikä johtaa sekä rahan menetykseen että pahimmillaan siihen, että kodissa on vuosikymmenten ajan vaikkapa ruma sohva tai ruokapöytä, kun se kerran tuli ostettua. Voi olla vaikeaa pitää mielessään jokaisen huoneen tulevaa ulkoasua tai tyyliä, joten helposti tulee ostettua asioita, jotka eivät sitten sovikaan kyseiseen huoneeseen. Ja kun alkuvimma kodin laittamiseen alkaa hiipua, hyvin harva jaksaa siihen uudestaan ryhtyä ja tyytyy siihen mitä sai tehtyä ensimmäisten kuukausien aikana.

Hiljaa hyvä tulee

Parempi onkin siis olla kärsivällinen ja sisustaa kotia hitaasti mutta varmasti. Pakollisiin hankintoihin, jotka mainittiin yllä, kannattaa panostaa sekä aikaa että rahaa, koska kyseiset huonekalut kestävät vuosikymmeniä, jos ne ovat laadukkaita. Ne myös hyvin pitkälle määräävät huoneiden tyyliä, joten kannattaa huolella pohtia, minkä tyylisen keittiön, makuuhuoneen ja olohuoneen haluaa. Jos taas ei pysty päättämään, neutraalit ja klassiset vaihtoehdot sopivat kaiken kanssa, ja huoneen ilmeen voi sitten luoda myöhemmillä hankinnoilla. Eikä missään nimessä kannata hankkia kaikkea kerralla samasta liikkeestä, koska silloin tuloksena on luultavasti asunto, joka näyttää samalta kuin useimmat muut sen hetken asunnot ja siitä puuttuu kaikki persoonallisuus. Sisustussuunnittelussa on muoti-ilmiönsä siinä missä kaikissa muissakin designin alalajeissa, joten asunto, joka on sataprosenttisen muodikas nyt tulee olemaan äärettömän epämuodikas jonkun ajan päästä. Vältä siis olemasta liiaksi muodin orja, ja pyri yhdistelemään klassikkoja, huonekaluja tai sisustusesineitä, joilla on tunnearvoa tai henkilökohtaista merkitystä, sekä joitain muotivillityksiä jos niistä sattuu pitämään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *