Suomalainen muotoilu on tarkoituksenmukaista

 

Suomalaiset kaupungit poikkeavat melkoisesti rakennustaiteen suhteen monista Euroopan historiallisista keskuspaikoista. Suomessa rakennettiin ennen paljon puusta ja kaupungistuminen alkoi myöhään verrattuna muihin maihin. Maataloudella oli tärkeä sija yhteiskunnassa ja todellinen kaupunkikulttuurin kehittymisen kulta-aika sijoittuu vasta sotien jälkeiseen aikaan. Suomalaisia kaupunkeja leimaavatkin modernit ja uudet rakennukset. Vanhempaa arkkitehtuuria löytyy suomalaisista kivikirkoista ja muutamista vanhemmalta ajalta säilyneistä puukirkoista. Suomalainen viestittää käytännönläheisyyttä.

Suomalaisen muotoilun yksi tunnetuimpia edustajia maailmalla on Alvar Aalto, joka on aina muodissa. 1930-luvulta alkaen Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun vahvana ja voitokkaana linjana on ollut funktionalismi. Sarjatuotantoa, käytännöllisyyttä, selkeitä linjoja ja tarkoituksenmukaisuutta suosiva tyyli sopii suomalaiseen arkeen ja ajattelumaailmaan hyvin. Tyyli on kuin suomalainen itse, järkevä, selkeä ja käytännönläheinen. Tavaran tarkoitus menee usein ohi sen ulkonäön ja ostoksia tehdessään suomalainen valitsee mieluusti tuotteen, joka on ekologinen, pitkäikäinen, helppokäyttöinen ja ajaa tarkoituksen. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa rumaa, funktionalismi yhdistää pohjoismaalaista miellyttävän minimalismin yksinkertaiseen kauneuteen.

Kauneus löytyy puhtaista linjoista ja fiksuista ratkaisuista

Visuaalinen muotoilu on kaikki ympärillä oleva. Se on läsnä arkkitehtuurissa, kodin sisustuksessa, pukeutumisessa ja tilojen hallinnassa. Vuosikymmeniä sitten suomalaiselle pukeutumiselle naureskeltiin yleisesti, mutta nykyisin moni suomalainen on tarkka ulkoisesta habituksestaan. Pukeutuminen tilanteen mukaan ja sään ehdoilla voidaan tehdä tyylikkäästi. Vaatetuksessa yksi tärkeimpiä asioita ovat kengät. Laadukkaat, asuun sopivat silmän vangitsijat saattavat olla koko pukeutumisen tärkein muotokohta. Footway.fi kenkäkaupan sivulla huomaa miten laaja tarjonta on nykyisin myös kenkien suhteen.

1200px-Senate_Square_-_Senaatintori_-_Senatstorget,_Helsinki,_Finland (1)

Pukeutuminen kertoo kanssaihmisille vaatteen kantajan omista arvoista – ovatko ne huolellisuus, muiden huomioon ottaminen, asiallisuus ja tilannetaju? Suomalainen muoti viestittää käytännönläheisyyttä ja tasa-arvoa, yhteiskuntamme tukipilareita. Järkevät nahkakengät valitseva ostajakin voi kuitenkin toisinaan repäistä ja tilata vapaa-ajalle värikkäät ja kimaltelevat juhlakengät. Sama näkyy suomalaisessa sisustuksessa. Pelkistettyä linjaa rikotaan pienillä väriläiskillä ja suomalaisen tasaisuuden alla sykkii.

Suomalainen arkkitehtuuri näyttää ottavan tulevaisuudessa askeleen uuteen suuntaan. Rakennusmateriaaliksi valikoituu yhä useammin puu, joka kertoo paluusta rakentamisen alkuaikoihin. Suomessa on enemmin kerrostaloja kuin monissa muissa Euroopan maissa, 1970-luvun lähiöt eivät innosta nykyisiä suunnittelijoita. Tulevaisuuden asutuskeskuksilta toivotaan pienimuotoisuutta ja yksilöllisyyttä. Kantavana teemana pysynee myös ekologisuus. Arkkitehtuurissa nähtävät trendit vaikuttavat myös kulttuurin muilla osa-alueilla kuten pukeutumisessa ja sisustamisessa. Rakentamisessa esiin nouseva materiaalien mielikuvituksellinen yhdistely on trendi myös muodin alalla. Rikotaan sääntöjä, linjoja ja vanhanaikaisia yhdistelmiä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *