Mies van der Rohe ja Barcelona -tuoli

Tässä designia käsittelevässä sarjassamme tutustumme arkkitehti Mies van der Roheen ja hänen kuuluisampaan esineeseensä, Barcelona -tuoliin. Mies syntyi 1886 Saksassa kivenhakkaajan ja marmorikauppiaan pojaksi.

Perheellä ei ollut varaa lähettää häntä opiskelemaan, mutta hän pääsi töihin arkkitehtitoimistoihin, josta hänen uransa alkoi. 1930-luvulla van der Rohe pääsi kuuluisan Bauhaus -koulun johtajaksi. Bauhaus oli keskeinen ensimmäisen maailmansodan jälkeen kehittyneessä funktionalismin tyylissä, jota sovellettiin esine- ja huonekalumuotoiluun. Se yhdisti taiteen ja käsityötaidon ideana tuottaa funktionaalisia käyttöesineitä, jotka sopisivat massatuotantoon mutta jotka olisivat samalla korkealaatuisia.

Minimalistinen, moderni tyyli on koulun tavaramerkki: esimerkiksi yksi Mies van der Rohen iskulauseista oli ”less is more.” Natsien noustua valtaan Bauhaus -koulu suljettiin kansallissosialistisen ideologian vastaisena ja van der Rohe lähti vastahakoisesti Yhdysvaltoihin, jonne monet saksalaistaitelijat olivat jo paenneet. Useiden palkintojen ja suurien suunnitteluprojektien jälkeen hän kuoli maassa vuonna 1969 Yhdysvaltain kansalaisena.

Barcelona -tuoli

Tuoli suunniteltiin alunperin Barcelonan maailmannäyttelyn Saksan paviljonkiin vuonna 1928. Sen runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja istuinosa päällystetty karjaeläimen nahalla. Vaikka monet Bauhaus-aikakauden arkkitehdit ja huonekalusuunnittelijat halusivat tarjota hyvin suunniteltuja asuntoja ja moitteettomasti valmistettuja kalusteita tavallisille ihmisille jokapäiväiseen käyttöön, Barcelona-tuoli oli poikkeus. Se oli suunniteltu Espanjan kuninkaallisille istuimeksi, jotta he voisivat seurata maailmannäyttelyn avajaisia. Mies van der Rohe kehitteli tuolin muodon todennäköisesti roomalaisten aristokratian taittotuolien pohjalta, jotka tunnetaan myös Curule -tuolina.

Van der Rohen on kerrotu sanoneen, kuinka tuoli on todella vaikea suunnitteluesine, sillä mahdollisuudet ovat loputtomat ja ratkaistavat ongelmat moninaisia. Tuolin pitäisi olla samaan aikaan kevyt, kestävä ja mukava; käytännössä hänen mielestään oli helpompi suunnitella pilvenpiirtäjä kuin tuoli.

Kuinka tunnistaa aito?

Nykyään ainoastan Knoll saa valmistaa Barcelona -tuoleja, sillä Mies antoi heille yksinoikeudet tuolin valmistukseen vuonna 1953. Yritys tekee tuolit edelleen käsityönä niiden teollisesta ulkonöstä huolimatta. Knollin valmistaman tuolin erottaa väärennöksestä Knollin logosta, Mies van der Rohen nimikirjoituksesta, aidon tuolin käyremmistä jaloista verrattuna kopioon, pehmeämmästä nahasta sekä tyynyn ja tuolin väliin jäävän raon pienuudesta verrattuna kopioon. Barcelona -tuoli on yksi kopioiduimpia 1900-luvun modernismin design-tuoleja. Ulkomaalaisista nettikaupoista tuoli voi irrota jopa 550 eurolla, mutta Suomessa Vepsäläisellä siitä saa pulittaa jopa 8895 euroa.

Oletko design-esineiden ystävä ja haluaisit ehkäpä aidon Barcelona tuolin tai jonkin muun funktionaalismiin kuuluneen design-huonekalun? Unibet tarjoaa mahdollisuuksia voittaa rahaa useassa eri pelivaihtoehdossa kuten vedonlyönnissä, nettipokerissa ja kasinopeleissä. Aito tuoli on elegantti, Yhdysvalloissa käsityötaidolla valmistettu esine, joka on samalla sijoitus. Se sopii loistavasti nykyiseen minimalistiseen trendiin eikä riitele perinteisen skandinaavisen sisustussuunnittelun kanssa vaan korostaa esimerkiksi Artek- tai Aalto -huonekalujen kaunista yksinkertaisuutta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *